Skørping Marionetteater (DK): ”Selma Lagerlöf – En Legende – En tale – En samtale”

Kejserindens Pengekiste er en legende, der foregår i Flandern, hvor en pater er kaldt til orden hos sin biskop, idet han har holdt en prædiken uden at nævne guds navn for nogle strejkende minearbejdere. I stedet fortæller han om den berømte kejserinde Maria Theresias besøg i Flandern for 150 år siden. Med lydhørhed og empati hører hun beretninger fra det fattige fiskerfolks dagligliv og deres kamp for overlevelse i den barske natur. “Der er ingen monark i verden, der kan hjælpe dette fattige folk ud af deres nød”. Den vise kejserinde beslutter derfor, at det er bedre at gøre lidt end intet.

Nobelpristalen er Selma Lagerlöfs legendariske tale, da hun som den første kvinde modtog nobelprisen i litteratur i 1909. Talen har form af en mesterlig fortælling, hvor hun møder sin døde og savnede far i himlen for hos ham at få et råd om, hvordan hun skal takke for den store hæder.

Samtalen foregår mellem publikum og instruktør Jakob Oshlag, der fortæller om teksterne og deres placering i Selma Lagerlöfs forfatterskab, og om hvordan det har været at overføre dem til en marionetforestilling.

Oversættelse, bearbejdning og instruktion:  Jakob Oschlag Scenografi: Else Marie Almeborg Dukker: Denise Bindeballe og Else Marie Almeborg Lyd- og lysdesign: Asta Fog Larsen og Lars Korsbæk